Komvux i Lomma läggs ned

Lomma kommun ska lägga ner gymnasiekurserna på Komvux till hösten. Men det här beslutet möter starka protester bland lärare och elever på skolan, som kräver en folkomröstning i frågan.

– Det här är klar försämring för de boende i kommunen, säger Fredrik Klapp som är lärare på Komvux i Lomma.

Att kräva en folkomröstning tycker han inte är överdrivet.

– Vi går mot ett samhälle där det är vanligare med folkstyre. Jag tycker folket ska få vara med och bestämma vad det ska sparas på.

Förutom att man vill ha en folkomröstning så kräver kommer lärare och elever också att samla in namnunderskrifter. Om fem procent av Lommas befolkning skriver under så måste kommunfullmäktige behandla ärendet.

Anledningen till att kommunen vill lägga ner utbildningen är att det är för få elever. I november i fjol hade man bara 55 sökanden till vårterminen. Till slut blev det ändå 95 elever, en siffra som ändå är för låg säger Lisbeth Bäck som är förvaltningschef i Lomma.

– Vi kommer att skicka de elever som har behov av att läsa gymnasieprogrammen på Komvux till andra kommuner istället, säger hon

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".