Hamnen i Rödby. Foto: David Rasmusson/SR
Skåne/Tyskland

Norra Tyskland kan ge skåningar jobb

Bygget av Fehmarn Bält-förbindelsen kan i förlängningen öppna upp nya arbetsmarknader för skåningar i norra Tyskland. Projektet IBU, eller Infrastruktur och Byudvikling - Öresund, studerat effekterna av den framtida förbindelsen.

På kort sikt kommer vi inte att se så stor arbetspendling, men beroende på hur effektiva landanläggningarna blir och hur mycket vi kan får ner restiderna så kan det bli möjligt med pendling från Öresundsområdet ner mot Hamburg.

– Det kommer nog inte röra sig så mycket om dagspendling utan snarare om pendling där man åker några gånger per vecka, säger Henrik Sylvan, från projektet IBU, eller Infrastruktur och Byudvikling - Öresund

När bron eller tunneln mellan Danska Lolland och den tyska ön Fehrman öppnas i slutet av 2018 så kommer det först och främst vara godstransporter, och inte arbetspendlare som kommer att välja den nya genvägen mot kontinenten.

Men Henrik Sylvan förutser alltså att vi även kan komma att se en ökad arbetspendling, om och när restiden kortas. Men han tror att det främst kommer att bli semesterfirare, på båda sidorna om Öresund, som först kommer att upptäcka den nya förbindelsen.

– Primärt är det semestertrafiken som blir lättare. Idag känns det som Skandinavien ligger lång från kontinenten men när man kommer till Fehmarn förbindelsen kommer man nästan vara hemma. Fehrman kommer att bli porten till Skandinavien, säger Henrik Sylvan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".