Sköterskor i Trelleborg vill sluta

De nya planerna för sjukvården i Skåne upprör personalen på sjukhuset i Trelleborg. Enligt förslaget ska sjukhuset inte ha samma bredd som idag utan istället specialisera sig på ortopedi. På torsdagen sa den första sköterskan på narkosavdelningen upp sig. Narkossköterskan Gunilla Lundström tror att det är fler som vill sluta.

- När vi fick höra det här var det många som sa att de inte ville jobba här längre, säger Gunilla Lundström som tror att personalens nya uppgifter kommer bli tunga och tråkiga. Men det är trelleborgarnas försämrade tillgång till vård som är det viktigast argumentet för de som protesterar mot förslaget. Bland annat samlas namnunderskrifter in. Över 4.000 trelleborgare har redan skrivit på protestlistorna.

Enligt det nya förslaget kommer alla Region Skånes sjukhus att vara kvar men vårdutbudet kommer variera. De olika sjukhusen kommer få specialistkompetens istället för dagens bredare. Till exempel skall man i Trelleborg inrikta sig på ortopedi, i Ystad på gynekologi och i Hässleholm på idrottsmedicin .

- Vi tror inte att man kommer tjäna ekonomiskt på det härförslaget . Det kommer istället kräva stora investeringar, säger Gunilla Lundström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".