Irak-liknande krig ska övas i Malmö

Om en månad kommer över 1 000 värnpliktiga delta i den militära slutövningen Dubbeleken i Malmö. I övningen ska Malmö hamn befrias från fienden i ett scenario som gjorts för att likna kriget i Irak.

- Vi anser att det är viktigt att öva strid i bebyggelse. Senast i Irak visade det sig att det är svårt, men nödvändigt att kunna. Därför har vi lagt lite kraft på det, säger Peter Nilsson, områdesledare för övningen som kommer att genomföras i Malmö den 20 mars.

Den som bor i centrala Malmö kan bli väckt av ljudet av skottlossning under övningen som kommer att genomföras helgen den 20-21 mars. Alla skott kommer att vara lösa. 25 stridsvagnar, ett 100-tal terrängfordon och 50 - 60 andra stridfordon deltar i övningen och det hela kan se rätt skrämmande ut. Inte minst för dem som har färska minnen av krig från sina forna hemländer. Men information kommer att ges genom annonser i dagspressen och flygblad på flera olika språk.

- Jag hoppas att det är förståelse att det är utbildning av våra värnpliktiga och soldater som kanske har nytta av det här i internationell tjänst i Kosovo och så vidare, säger Peter Nilsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista