Fler graviditeter fördröjer cellprov

Flera tusen skånska kvinnor som skulle ha tagit cellprov förra året har inte blivit kallade till Universitetssjukhuset i Lund.

Skälet är att antalet graviditeter har ökat och det har försenat cellprovstagningarna. För att komma ifatt skall kvinnokliniken i Lund nu ha kvällsöppet.

Vart tredje år bör kvinnor ta cellprov för att upptäcka cancer i livmoderhalsen i tid och därmed minska insjuknandet och dödligheten. Förra året fördröjdes provtagningarna, då handlade det om 12 000 kvinnor som inte fick sina cellprov tagna i tid.

Kvällsöppet för att komma ifatt
Nu har det återigen blivit fördröjningar, det skriver Sydsvenska Dagbladet idag. Liksom förra året ska man även i år göra satsningar för att försöka komma ifatt. Den här gången genom att hålla kvällsöppet på kvinnokliniken i Lund, något som enligt tidningen kommer att kosta omkring 100 000 kronor extra. Orsaken till att inte barnmorskorna har tid att ta alla cellprov är att antalet gravida ökar och att de ska tas omhand i första hand.

– Det är en prioritering, men det ju en olycklig prioritering, för vi har ju bestämt att det skall vara de här cellproverna med jämna mellanrum och då skall de ju naturligtvis också utföras, säger Britt-Marie Lundqvist (s), ordförande i mellersta Skånes sjukvårdsdistrikt.

Beklagar fördröjningen
Hon beklagar att cellproven återigen inte tas i tid men säger att politikerna sjukvårdsdistriktet inte har fått några indikationer på att sjukvården inte skulle hinna med cellproverna.

– Man räknar väl med att man skall klara av de här 4000 kvinnorna som inte har fått sin screening så som man hade tänkt sig rätt snabbt. Annars måste de återkomma till oss politiker och tala om varför och hur man tänker lösa det, säger Britt-Marie Lundqvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".