Söner ärver mammors hjärtkärlsjukdom

Söner till mammor som före 75 års ålder avlidit i hjärtkärlsjukdom har en kraftigt ökad risk att själva drabbas, medan döttrar inte alls löper samma risk. Det visar den första flergenerationsstudien i världen om ärftliga risker att drabbas av hjärtkärlsjukdomar. Över 30 000 malmöbor och deras föräldrar ingår i studien.

Forskarna har räknat bort riskfaktorer som rökning, högt blodtryck, höga blodfetter och socialfaktorer för att få fram vad som till stor del är det genetiska arvet. Och tvärt emot gängse uppfattning ärver sönerna risken för hjärtkärlsjukdom från mamman. Ett resultat av malmöstudien är att den på sikt kan leda till en effektivare och billigare sjukvård, menar forskarna.

Varför just söner har en kraftigt ökad risk att drabbas av hjärtkärlsjukdom är oklart och kräver ytterligare forskning. Studien är ett resultat av ett omfattande forskningsprojekt som inleddes i Malmö för 30 år sedan då över 30 000 malmöbor i yngre medelåldern undersöktes för olika riskfaktorer och med hjälp av ett så kallat flergerationsregister har man nu även kunnat titta på vilka sjukdomar föräldrarna hade. Denna nya möjlighet har gett ett objektivt resultat enligt forskarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".