1 av 3
2 av 3
Före och efter - MKB:s tvättstugor har byggts om till bostäder. Foto: David Rasmusson/SR
3 av 3
Före och efter - MKB:s tvättstugor har byggts om till bostäder. Foto: David Rasmusson/SR
malmö

Populärt flytta in i tvättstugan

Gamla tvättstugor blir nu till nya lägenheter för ungdomar i Malmö. Det kommunala bostadsbolaget MKB invigde i dag de första i en rad, i området Törnrosen på Rosengård.

Bakgrunden är bostadsbristen, framförallt den stora efterfrågan på mindre lägenheter. Av 30 gamla tvättstugor har bostadsbolaget nu skapat tolv tvåor och 18 ettor i området. 

Tvättstugorna, som ligger några våningar upp i hyreshusen, var ursprungligen också bostäder. Men när många mindre lägenheter stod tomma under 1980-talet gjorde MKB om dem till tvättstugor.

Nu, 25 år senare, råder åter bostadsbrist. Därför har tvättstugorna fått bli lägenheter igen.

– Vi har tagit bort all inredning från tvättstugorna, lagt in ekparkett och målat om, säger Anna Heide, fastighetschef på MKB.

Och det är många som vill bo i de nygamla tvättstugelägenheterna. Det ekar visserligen fortfarande tomt i de nyrenoverade bostäderna, men snart är det tänkt att de första hyresgästerna ska flytta in. Målgruppen är framförallt trångbodda ungdomar. 

– Många ungdomar mellan 18 och 26 år bor ju fortfarande bor hemma hos sina föräldrar, och har svårt att ta sig in på bostadsmarknaden. Vi genomför den här ombyggnaden för att motverka trångboddheten här på Rosengård, säger Anna Heide.

Intresset har enligt henne varit stort. MKB har valt bland sökande från de mest trångbodda familjerna, och även prioriterat dem som varit deras hyresgäster länge. 

MKB tror inte att ombyggnaden leder till brist på tvättider. 

– Nej, så det ska det inte bli. Vi har satt in fler maskiner i de nya tvättrummen, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".