Arkivbild. Snart kan hemtjänstlegitimation bli vanligare i Malmö. Foto: Erik G Svensson/Scanpix.
Malmö

Fotoleg för hemtjänst införs i hela Malmö

De senaste dagarna har det rapporterats om stöld och rån som har drabbat äldre och handikappade. Nu lyfts frågan om fotolegitimation för hemtjänsten i hela Malmö, och stadsdelsnämnderna är positiva. Dessutom har polisen har svängt och stöttar nu förslaget.

– Alla försök att lösa de här brotten måste ses som något positivt. Jag tror legitimation kan vara ett steg på vägen, men tyvärr ingen slutgiltig lösning, säger Hans Nilsson, vakthavande befäl hos Skånepolisen.

Tidigare avrådde polisen från att införa fotoleg eftersom man menade att en legitimation kunde invagga de äldre i falsk trygghet.

– Det är lätt att vifta med en legitimation, men svårare för de äldre att kontrollera att det verkligen är rätt.

De som blir utsatta för brott är ofta 80-90 år, och många av dem både ser och hör dåligt och kan ha svårt att förstå vem som kommer.

– Då är det också svårt att utläsa en legitimation, säger Hans Nilsson.

Men han tror ändå att äldrebrotten kommer att bli färre om hemtjänsten börjar visa legitimation. Efter diskussioner med socialkommunalrådet Katrin Stjernfeldt-Jammeh (S) har polisen nu ändrat sina rekommendationer.

Hemtjänsten har redan infört fotolegitimation för personalen i fyra stadsdelar; Husie, Fosie, Centrum och Limhamn-Bunkeflo. Enligt Katrin Stjernfeldt-Jammeh har det lett till att de äldre känner sig mindre oroliga i de delarna av stan.

Nu kommer frågan att lyftas i övriga sex stadsdelar, och enligt Stjernfeldt-Jammeh ställer sig stadsdelsnämnderna positiva till förslaget.

– Får det här våra äldre att känna sig tryggare är det klart att vi ska det, säger Rose-Marie Carlsson, ordförande i Västra Innerstadens stadsdelsnämnd.

Men hon lägger till att det viktigaste är att hemtjänsten blir bättre på att informera de äldre när det är en vikarie som kommer istället för ordinarie personal. Hur lång tid det kommer ta att införa i varje stadsdel är svårt att säga.

– Men det är inget stort eller svårt ärende så det borde inte ta lång tid, säger Katrin Stjernfeldt-Jammeh (S).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".