Hon har precis renoverat sitt kök. Foto: Lina Sundahl Djerf/SR
Lund

Hyreshöjning tvingar boende att flytta

En fastighetsförvaltning i Lund har fått hyresgästerna emot sig sedan de höjt hyran med drygt 1800 kronor i månaden efter en renovering i samband ett stambyte. Flera av de boende i huset har nu sett sig tvungna att flytta.

– Jag skäms inte för att säga att jag har inte råd att bo här, säger Ann-Marie Persson, som inom kort flyttar till en mindre lägenhet.

Hon är en av de femton hyresgäster på Blekingevägen i Lund som nu vänt sig till hyresnämnden för att få sin hyra sänkt. Häglunds fastigheter som förvaltar lägenheterna hade redan före renoveringen varnat om ett påslag på omkring 1 200 kronor i månaden. Men i februari damp ett nytt brev ner i Ann-Marie Persson brevlåda och då handlade det plötsligt om en ökning med 1 800 kronor i månaden, alltså 600 kronor mer än vad man tidigare angivit. Och nu blev det svårt att få pensionen att gå ihop

– Jag vill ju ha lite mer än att betala av boendet, köpa mig något och sådär, säger Ann-Marie Persson.

Hyran för en tvåa på omkring 50 kvadrat blir efter höjningen drygt 5 600 kronor i månaden. Petter Ek på hyresgästföreningen som varit med vid förhandlingarna säger att det är nära smärtgränsen för vad som är skäligt. Men enligt hyresnämnden, dit alltså Ann-Marie Persson och hennes grannar nu vänt sig, är sannolikheten för att de ska få igenom en sänkning ganska liten.

Martin Häglund på Häglunds fastighetsförvaltning försvarar höjningen och tycker inte heller att informationen brustit. 

– Ser man krasst på det kan man säga att hyresgästerna haft en för låg hyra och nu har vi anpassat oss. Hade vi vetat var det skulle landa hade vi naturligtvis informerat om detta i förväg.

Först efter sommaren väntar hyresnämnden ta upp ärendet.

Lina Sundahl Djerf
lina.sundahl-djerf@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".