Låg ersättning för kommunal sommarpraktik

I Malmö räknar kommunen med att omkring 3 000 ungdomar kommer att söka sommarpraktik hos kommunen. Lite fler än hälften får en plats och arbetar då för runt 30 kronor i timmen, vilket är långt under fackets rekommendationer.

– Det är ju praktik och ungdomarna får till exempel inte ta eget ansvar och det måste finnas tillgång till daglig handledning, säger Asta Sandquist, ansvarig för projektet Ung i sommar i Malmö kommun.

Under fackets rekommendationer
Eftersom det inte är ett jobb behöver man inte heller betala fackets minimirekommendation för feriearbetande ungdomar på 43 kronor. Den 16-åring som gör sin praktik i Malmö kommun får 28 kronor i timmen.

Helsingborg tänker annorlunda
I till exempel Helsingborg resonerar kommunen annorlunda. Där fick 16-åringarna förra sommaren 53 kronor i timmen, men där kunde man å andra sidan inte erbjuda lika många platser som i Malmö, utan bara en tredjedel av de sökande fick sommarpraktik.

– Det finns en viss summa pengar och vi vet att vi inte får mer pengar. Sedan kan man naturligtvis diskutera om man skall dubblera lönerna och halvera antalet ungdomar som får en sommarpraktik, säger Asta Sandquist.

Laila Soerich är ordförande för kommunal i Hyllie och har förhandlat om ungdomarnas ersättning med kommunen.

– Vi från kommunals sida tycker att man skulle ha det högre men arbetsgivaren hävdar ju hela tiden att det inte är ett arbete, säger Laila Soerich.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".