Ångfärjestationen i Helsingborg. Foto: Lasse Olsson
HELSINGBORG

Avgörandet närmar sig i ångfärjestriden

På torsdag avgörs om det blir något nytt kongresshus eller ej i Norra hamnen i Helsingborg. Då tar stadsbyggnadsnämnden nämligen upp den omstridda frågan om framtiden för ångfärjetomten.

Flera instanser går nu emot bygget, bland annat länsstyrelsen. I ett remissvar menar man att Helsinborgs intressanta stadsmiljö kan skadas om kongresshusprojektet genomförs. Man pekar också på att luftkvaliten i staden kan bli sämre, då anläggningen drar till sig ökad biltrafik.

Också kommunens egen stadsantikvarie avstyrker byggprojektet, och vill att den gamla Ångfärjestationen får finnas kvar på sin befintliga plats. Hamnbolaget har också sagt nej, eftersom en flytt av Ångfärjestationen skulle förhindra förtöjning vid kajen.

Dessutom har 5 000 helsingborgare skrivit under krav på folkomröstning i frågan.

Men trots alla protester och negativa remissvar tror nämndens moderate ordförande Joakim Andersson, att projektet blir av:

– Jag är ganska övertygad om att det blir bygge på Ångfärjestationstomten, säger han.

5 000 personer har skrivit på namnlistor emot bygget. Hur tungt väger det?

– Det är ju imponerande att så många reagerar. Det innebär ju också att kommunfullmäktige får avgöra om man ska genomföra en folkomröstning eller ej.

– Samtidigt upplever jag att det finns en ganska stor majoritet för det här bygget. Det är viktigt för Helsingborg att göra något riktigt bra av en så attraktiv tomt, något som gynnar både medborgare och näringsliv.

Vad skulle kunna stoppa eller förändra bygget?

– Det finns en rad faktorer vi måste ta hänsyn till; hamnens intressen, kulturmiljön och naturligtvis luftmiljön. Allt det måste lösas för att det ska bli möjligt att bygga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".