1 av 2
2 av 2
MALMÖ

Exminister tror på integrationen

Öresundsbron har varit helt avgörande för att Malmö skulle kunna resa sig igen efter industrinerläggningarna på 1980-talet. Utan bron hade Malmö exempelvis aldrig fått en högskola. Det menar Lars Engqvist, socialdemokratiskt kommunalråd i Malmö under 1990-talet.

Lars Engqvist är i dag landshövding i Jönköping, efter en lång politisk karriär inom socialdemokratin. Under 1980-talet var han politisk chefredaktör för tidningen Arbetet i Malmö, för att sedan verka som kommunalråd i stan under början av 1990-talet, innan han utsågs till socialminister i regeringen.

Han var därmed med och drev fram att socialdemokratin ändrade sin tidigare negativa inställing och sa ja till en Öresundsbron. Något som han i dag ser som avgörande för att den negativa utvecklingen för Malmö kunde brytas:

– 1980-talet var ju en otroligt dystert årtionde för Malmös del. Vi hade förlorat en stor del av den gamla industrisysselsättningen. Stoltheten, Kockums varv, avvecklades, och försöket att återupprätta en industriproduktion på det gamla varvsområdet genom Saab-fabriken, misslyckades.

Engqvist insåg att en integration över sundet krävdes för att stan skulle vända den negativa utvecklingen. Och med Öresundsbrosatsningen som grund skulle man också kunna argumentera för att Malmö skulle få en egen högskola.

– Och det blev ju också så; efter beslutet om bron kom ju också beslutet om högskolan, konstaterar han i dag.

Engqvists slutsats är att bron var en förutsättning för högskolesatsningen.

– Hade vi inte haft bron hade vi inte fått högskolan. Det som sker nu på det gamla varvsområdet, och den optimism som finns i hela Malmöregionen, beror helt på de här satsningarna. 

I dag tror han på ytterligare integration framöver.

– Om tio år kommer Malmö och Köpenhamn att vara en helt integrerad storstad, spår Lars Engqvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".