Nu ska den nedbrunna kaffestugan Soldattorpet i Ystad få nytt vasstak. Foto: Johan Pettersson/SR
YSTAD

Snart är nytt vasstak på plats

Taket på Soldattorpets kaffestuga utanför Ystad brann upp förra månaden. Men nu arbetar Södra skåningars kamratförening, som äger huset, med att lägga ett nytt tak.

Även denna gång blir det ett vasstak och man vill inte behandla vassen för göra den mindre lättantändlig.

– Det kommer vara precis samma tak, säger Stig Ahlgren från kamratföreningen. Men takläggaren funderar på att lägga någon typ av matta under. För om det skulle brinna så brinner bara vasset upp, och det går inte in genom taket.

Det var på morgonen den 10 maj som Soldattorpets kaffestuga brann ner. Det då helt nylagda vasstaket försvann i lågorna, medan de fyra ytterväggarna och en del av inredningen kunde räddas. Polisens utredare har konstaterat att branden var anlagd, men än finns inga spår efter någon förövare.

Det nya vasstaket kan inte bli klart förrän tidigast augusti, så i sommar blir det ingen servering i kaffestugan. Hur det blir till hösten är ännu inte bestämt, men enligt Stig Ahlgren blir det antagligen inte öppet mer än under helgerna om ens det.

– Det är ju en gammal tradition att man har tak av naturmaterial, säger Stig Ahlgren. Det kan vara halm, ljung eller som vi har mycket här nere i Skåne - vass. Vasstak kan hålla väldigt länge. Vi hoppas att ingen eldar upp det igen, men för de det får vi väl bygga upp det på nytt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".