Stora barngrupper ett dagisproblem

En 2-årig pojke från Ystad lyckades i förra vecka under en utflykt i Sandskogen smita från sin dagisgrupp. När han hittades stod han mitt på en 90-väg. Att sådana misstag förekommer beror på att förskolelärarna har för hög press på sig och att barngrupperna är för stora. Det säger Rebecca Holm som är ordförande för lärarförbundet i Ystad.

Rebecca Holm ser hellre att man får mindre dagisgrupper än mer personal. Det är den stora mängden barn som gör att situationen blir svår.

I början av 1980-talet var det i snitt 13 barn per avdelning idag är snittet över 17 barn. Grupper med över barn är inte ovanliga. Samtidigt har personaltätheten minskat 1983 gick det fyra barn per anställd. Idag är den siffran cirka fem och en halv 

Enligt skollagen ska barngrupperna ha en ”lämplig storlek och sammansättning”. Men det går inte att peka ut någon gruppstorlek som är den lämpligaste i alla sammanhang. Vad som är bäst i det enskilda fallet avgörs av faktorer som till exempel barnens ålder och lokalernas storlek.

De stora grupperna påverkar också vilka aktiviteter man kan göra på förskolan att åka på utflykt till exempel blir svårare. Även personalens administrativa arbete har försvårats.

– De stora barngrupperna gör att det blivit jättesvårt att komma ifrån barnen för att ägna sig år någon typ av planering av verksamheten, säger Rebecca Holm

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".