Hög slottshyra kan tvinga lantbruksstudenter till flytt

Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, överväger att flytta från Slottet i Alnarp. Hyran har blivit för hög och dekanus Roland von Bothmer är bekymrad över framtiden.

– Om vi är tvungna att lämna slottet skulle jag se det som ett nederlag, om det är ett företag eller verksamhet som inte alls har med vår inriktning att göra. Slottet skulle förlora sitt symbolvärde, det ligger ju mitt i Alnarpsparken som är hjärtat i hela vår verksamhet, säger Roland von Bothmer.

När Alnarps slott stod klart 1862 skickade Skånes bönder sina söner hit för att de skulle få en ordentlig utbildning. Än idag går ungefär 800 studenter på Lantbruksuniversitetet i Alnarp.

Men lokalhyrorna har blivit en tung börda och de ombyggnader som krävs för att slottet skall kunna användas i fortsättningen innebär att hyrorna kan bli ännu högre.

Statliga Akademiska hus ska enligt reglerna ta ut en marknadsanpassad hyra. Och bolagets vd i Lund, Sune Walter, anser att dagens hyra för slottet på 675 kronor per kvadratmeter är i högsta grad rimlig.

– Det man skall jämföra med är om det är rimliga hyror i marknadssituationen. Jag tror inte att någon kan påstå att en hyra på 675 kronor per kvadratmeter, inklusive drift och underhåll är någon överhyra, säger Sune Walter, VD på Akademiska hus i Lund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".