1 av 2
2 av 2
Skåne

MP i Skåne vill stå fria inför valet

Trots att Miljöpartiet på riksplan gått samman med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet inför valet, kommer Miljöpartiet i de flesta skånska kommuner inte gå ihop i något samarbete lokalt. Det visar en undersökning som Sveriges Radio har gjort.

– Samarbeten är inte aktuellt som vi ser det nu före valet, eftersom vi tycker att vi har en bra och stark politik. Vi tänkte köra vår politik och så ser vi vad som händer efter valet, säger Karl-Otto Rosenqvist, Miljöpartiets förstanamn i Ängelholm.

Sveriges Radio har haft kontakt med Miljöpartiet i ett tjugotal skånska kommuner. Och av dem tänker en majoritet inte gå in i något samarbete med andra partier inför valet.

Men det finns några undantag, där man går ihop med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet. Det har man till exempel bestämt att göra i Malmö, Lund, Eslöv och Simrishamn. Men samarbetet är inte hugget i sten, om valresultatet ger något annat.

– Fram tills dess tror vi att det blir ett samarbete med S och V, men valresultatet får avgöra hur det verkligen blir sedan, säger Siv Bildtsén, sammankallande i Miljöpartiet i Simrishamn.

Enligt Siv Bildtsén är det i vissa frågor i Simrishamn, som Miljöpartiet delar åsikt med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet, och det har varit avgörande för samarbetet. Det handlar till exempel om att behålla byskolorna och att skolmaten ska lagas ute på varje skola.

Att väljarna inte vet med säkerhet om en röst på Miljöpartiet lokalt betyder en röst på vänster- eller högerblocket ser inte Siv Bildtsén som något problem.

– Nej, de som lägger en röst på oss lägger en röst på grön politik, och när vi har fått den rösten så ska vi göra vårt allra bästa att genomföra den gröna politiken också, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".