Fler kan vaccineras mot livmoderscancer. Arkivbild. Foto: Anders Wiklund/Scanpix
Skåne

Billigare vaccin ger fler vaccinationer

Våren 2011 kommer skånska skolflickor erbjudas vaccin mot HPV-virus. Vaccinationen har varit planerad sedan tidigare, men idag blev det klart att även äldre flickor ska vaccineras.

– Jag är jätteglad och nöjd. Nu kan vi förebygga, så att färre flickor får livmoderhalscancer i framtiden, säger Gilbert Tribo (FP), ordförande i Region Skånes närsjukvårdsberedning

HPV-viruset, eller humant papillomvirus, är känt för att orsaka livmoderhalscancer. Därför har staten avsatt 93 miljoner kronor per år för att vaccinera alla skolflickor i årskurs 5 till 6.

Men efter att man lyckats pressa ner priset, bestämde Sveriges kommuner och landsting idag att alla landsting och regioner ska rekommenderas att även erbjuda äldre flickor vaccin. Även om det inte är säkert att alla följer rekommendationen är Gilbert Tribo övertygad om att Skåne kommer att göra det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".