Utredare föreslår ändrade regler för farligt gods

Vägverkets haveriutredare i Skåne, Jan Rosengren tycker att man ska skärpa lagstiftningen för transport av farligt gods, och ställa högre krav på chaufförernas kunskap om vilka regler som gäller. Detta efter de två olyckorna i nordöstra Skåne i december förra året.

Jan Rosengren är nu är klar med sin rapport efter de två lastbilsolyckorna i nordöstra Skåne förra året, och har hittat likheter mellan olyckorna.

- Båda fordonen har kört över de heldragna kantlinjerna och kommit utanför asfaltkanten och sedan vält, säger Rosengren.

I de båda olyckorna som inträffade i december förra året var det lastbilar som gick av vägen när de transporterade farligt gods i form av gasflaskor med bland annat acetylen. Olyckorna skedde med bara någon veckas mellanrum på väg 23 vid Ballingslöv och på E22an utanför Kristianstad.

Båda olyckorna orsakade stora räddningspådrag och på grund av explosionsriskerna stängdes vägarna av över ett dygn.
Jan Rosengren föreslår i sin rapport till Vägverkets ledning, bland annat att reglerna för transporter med farligt gods ska skärpas.

- Man skulle kunna tänka sig att man särskilt talar om för transporter med farligt gods att de inte får gå ut i vägrenen för att underlätta omkörningar, säger Jan Rosengren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista