Strid om rötslam på golfbana i Höljarp

När en ny golfbana ska anläggas i Häljarp utanför Landskrona vill man använda rötslam från reningsverket för att ge näring åt gräset. Men rötslammet innehåller också en del tungmetaller och annat som inte anses bra för naturen.

Eva Björnberg på miljöförvaltningen i Landskrona ser flera risker med att sprida rötslammet på golfbanan.

Igår hölls ett informationsmöte om planerna. Det är företagaren Mats Ericsson som vill använda rötslammet till golfbanan. Och han tycker inte att argumenten mot att använda det, är tillräcklig goda.

Han vill sprida slam från Landskronas reningsverk på den mark där en golfbana nu håller på att byggas. Men hans planer är inte populära hos alla. För trots att slammet i dag samlas på hög på gipsön i Landskrona är många oroliga för vad som skulle hända om den sprids ut i Häljarp.

Slammet innehåller visserligen viktiga näringsämnen som helst ska föras tillbaka till jorden. Men den innehåller också tungmetaller, bakterier och organiska ämnen som PCB.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".