HomO friar Lunds universitet, men kräver undervisning om homo- och bisexualitet

Lunds universitet bröt inte mot lagen när de utnämnde av en professor i fjol. Men ombudsmannen mot diskriminering på grund av sexuell läggning, HomO, uppmanar ändå universitetet att se över sina planer för likabehandling.

Det var i november förra året som Sveriges förenade Gaystudenter anmälde universitetet till HomO. Bakgrunden var en att universitetet utnämnt Chrys Caragounis, till professor vid Centrum för teologi och religionsvetenskap i Lund.

Caragounis gav år 2000 ut boken Homoerotik, där han bland annat ifrågasätter varför kleptomani är kriminaliserat när homosexualitet inte är det.  Boken är inte obligatorisk kurslitteratur, men gaystudenterna menar att studenterna känner sig kränkta av innehållet.

Och nu friar alltså HomO Lunds Universitet från anklagelser. HomO anser att det ”saknas fog” för att säga att universitetet har brutit mot lagen genom att utnämna Caragounis till professor, men tillägger samtidigt att Caragounis har en negativ inställning till homosexualitet och att det är universitetets skyldighet att förebygga diskriminering och trakasserier.

HomO finner också att universitetet på ”vissa områden” saknar mål och åtgärder för att motverka diskriminering på grund av sexuell läggning. Och nu ska universitetet redogöra för bristerna i deras likabehandlingsplaner. HomO uppmanar dessutom universitetet att klargöra hur homo- och bisexualitet ska inkluderas i undervisningen, särskilt när det gäller Centrum för teologi och religionsvetenskap.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".