Arkivbild. Foto: Markus Dahlberg/Scanpix
Skåne

Barncancerföreningen missar blodgivarpengar

Blodgivarna i Skåne kan inte längre skänka pengar till Barncancerföreningen Södra. Det är en följd av en översyn som blodcentralerna gjort av den ersättning som ges.

Förra året fick Barncancerföreningen Södra 1,1 miljoner kronor av blodgivarna i Skåne. Men nu är det slut med det.

– Vi har kommit fram till att vi inte ensidigt kan gynna en organisation. Vi hoppas att blodgivarna har förståelse för det. Vi önskar att de aktivt gör ett val själva och gynnar den organisation man finner är viktig, säger Lena Åberg, chef för blodcentralerna i Skåne.

Skåne har 30 000 blodgivare som i snitt lämnar blod två gånger om året. En tredjedel av dem avstod förra året från sin ersättning och skänkte den till Barncancerföreningen istället.

Nu har hela ersättningssystemet setts över. Blodgivarna får nu smärre gåvor eller presentkort motsvarande 50 kronor. Så små gåvor är godtagbara enligt det EU-direktiv som annars säger att blodgivare av säkerhetsskäl ska ge blod frivilligt och gratis.

Om blodcentralerna i Skåne slutade att ge ersättning skulle det ge en besparing för vården på några miljoner. Men än så länge är den kvar även om Lena Åberg inte tror att det är därför folk väljer att lämna blod.

– Det är väl inte huvudskälet. De allra flesta inser att man gör en viktig sak för sjukvården. Det är ett samhällsansvar som de flesta har övervägt, tror jag, säger Lena Åberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".