Ungdomsintegration kring Östersjön

För snart tio år sedan startade projektet fyra hörn för att öka integrationen mellan länderna runt Östersjön. Nu bildas också ett gemensamt ungdomsparlament för sydöstra Skåne, Bornholm, Rügen o Swinoujscie-området i Polen. Idag träffades ungdomsparlamentet för första gången i Ystad.

I april ska sexton ungdomar från de fyra olika länderna träffa politiker från regionerna på Rügen. Idag träffades man i Ystad för att diskutera vilka frågor man ska ta upp och vässa argumenten. Många problem är gemensamma för de fyra områdena, som i mycket liknar varandra.

Jonathan Andersson som går på Berghusaskolan i Ystad är en av dem som är med i projektet. Ett av de uttalade målen är att få ungdomar att engagera sig mer aktivt i sin region, och därmed förhoppningsvis bo kvar i framtiden. Men samtidigt är det förstås en del av EU: s regionpolitik, och man hoppas att ungdomarna ska komma närmare varandra.

Birgitta Larsson Eklöf, lärare på Friaborgsskolan i Simrishamn.

Reporter var Linnéa Mattisson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".