Justitieminister Beatrice Ask (M) på Möllevångstorget. Foto: David Rasmusson/SR
Skåne

Ask öppnar för kameraövervakning

Justitieminister Beatrice Ask överväger att göra det lättare för kommuner att få kameraövervaka. Vid ett besök på Möllevångstorget i Malmö öppnade ministern upp enklare regler.

– Jag är beredd att titta på möjligheterna för kommunerna att i vissa sammanhang ha enkla regler för att använda sig av övervakningskameror, säger Beatrice Ask.

I höstas presenterades en offentlig utredning om kameraövervakning där det föreslog en del lagändringar bland annat att butiker i framtiden bara behöver anmäla att man har en kamera och inte som idag även ha tillstånd. Beatrice Ask fundera nu på att ge kommunerna liknade möjligheter i det lagförslag hon planerar lägga nästa vår.

– Jag tycker att kommuner i en del fall kanske ska ha motsvarande möjligheter.

Vilka fall skulle det vara?

– Till exempel parkeringshus och kanske skolgårdar. Det finns en del miljöer som är avgränsade och där det är ganska självklart att man skulle ha glädje av någon typ av teknisk övervakning, säger Beatrice Ask.

Beatrice Ask vill även att bedömningen av var man ska få tillstånd ska bli mer enhetlig över landet och precis som utredningen föreslog så vill hon att Datainspektionen ska ta över tillsynsansvaret från länsstyrelserna.

– Dels har vi en lagstiftning som inte är tillräckligt modern. Sen har vi dessutom olika tillämpningar i olika delar av landet. Det är väl ändå rimligt att man har samma regler i Malmö som man har på andra håll och då bör man samla det hos en myndighet, säger justitieministern.

Ministern vill också göra det lättare för polisen att publicera bilder från övervakningskameror.

– Polisen styrs ju idag av personuppgiftslagen och kan ju inte göra på samma vis som till exempel TV-programmet "Efterlyst". Det finns väl skäl till att skaffa regler som gör att man kan använda bilder från vissa situationer på ett mer offensivt sätt, säger Beatrice Ask.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".