Enspråkig förskola kan starta i Malmö

Förskoleavdelningar där personalen enbart talar hemspråk med barnen kan bli verklighet i stadsdelen Fosie i Malmö. Men moderaterna protesterar.

I Fosies budgetskrivelse för 2005 öppnar man för att inrätta enspråkiga avdelningar med hemspråkstalande personal på förskolor i Fosie. Förskolepersonalen kommer alltså inte att tala svenska med barnen. De styrande socialdemokraterna anser att barnen har större möjlighet att lära sig bra svenska om de först lär sig grunderna i sitt hemspråk.

- Vi ger de små barnen en rimlig chans att lära sig svenska, och det gör man lättast om man har ett riktigt hemspråk i botten, säger Christer Brandt (s), ordförande i stadsdelsfullmäktige i Fosie.

Men moderaterna kallar förslaget huvudlöst. Mohammad Mohammad (m) är vice ordförande i Fosies barn- och ungdomsutskott och han vill att svenskan ska behållas på förskolan.

- När barnen på förskolan får en bra grundsvenska på förskolan blir det lättare för dem att klara skolan. Hemspråket kan de lära sig hemma, föräldrarna får ta sitt ansvar och lära sina barn sitt hemspråk, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".