Utländska studenter tvingas betala för sina studier. Foto: Mikael Risedal
Lund

Studenter får betala för undervisning

Från och med höstterminen 2011 kommer studenter utanför Europa tvingas betala för att få läsa på svenska högskolor. Till Lund kommer många utländska studenter och för att möta konkurrensen höjer universitetet nu priserna på sina utbildningar.

– Priset ger en signal om kvalitet. Ligger man för lågt kan det signalera att det är låg kvalitet på utbildningen, säger Eva Åkesson, prorektor på Lunds universitet.

För att på bästa sätt möt den internationella konkurrensen har Lunds universitet tagit hjälp av flera internationella konsulter, specialiserade på att skapa attraktiva studieplatser. Och något som man fått lära sig är att sätta rätt priser på sina utbildningar. Om det är för dyrt har inte tillräckligt många råd, men om det är för billigt att plugga i Lund kommer kvaliteten ifrågasättas. Andra sätt som man vill locka studenter på är bland annat genom stipendier och att använda sina nätverk i Kina, Indien och Mellanöstern. Men det är inte billigt att satsa internationellt.

– Förberedelsearbetet kostar tio miljoner kronor. Sen finns det ju andra kostnader som kommer till. Men meningen är ju att avgifterna ska täcka kostnaderna i framtiden, säger Eva Åkesson.

Men om satsningen inte lyckas riskerar universitetet att förlora upp till 20 miljoner kronor.

– Vi har en god ekonomi, så vi klarar av detta. Men jag förväntar mig att arbetet kommer gå bra och att det kommer internationella studenter. Det handlar inte bara om kronor och ören, utan internationalisering är en kvalitetsfråga för Lunds universitet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".