Höjda energipriser för Helsingborgs kommun

Elpriset för Helsingborgs kommun har i år mer än fördubblats jämfört med det tidigare priset. Det blev resultatet när kommunen och dess helägda bolag Öresundskraft omförhandlade avtalet i höstas. Och höjda elräkningar innebär att kommunala verksamheter måste spara.

Avtalet mellan Helsingborgs kommun och Öresundskraft löpte ut vid årsskiftet men det fanns en förlängningsklausul och inom kommunen var det många som trodde att kommunen även i år skulle få betala de knappa 17 öre för elen som man gjort hitintills. Men det visade sig att klausulen inte innebar någon garanti för oförändrat pris så kommunen fick sätta sig ner och förhandla med Öresundskraft.

Fördubblat elpris
Förhandlingarna resulterade i ett pris på 41,8 öre per kilowattimme vilket är mer än en fördubbling av det gamla förmånliga priset. Det nya högre priset gäller under årets fyra första månader, sedan sänks det till 29 öre.

Det nya högre elpriset innebär stora kostnader för Helsingborgs stad. Uppskattningsvis mellan tio och femton miljoner kronor vilket innebär nya besparingar inom flera förvaltningar.

Jan Blomqvist är chef för tekniska förvaltningen i Helsingborg:
– Jag gissar att vi hade lagt de här pengarna på ett förstärkt underhåll av våra cykelvägar och av våra gator. Asfalten behöver alla de tillskott de kan få.

Flera kommunala verksamheter får betala ett högre pris för elen i år. Fritidsförvaltningen är en, en annan är Kärnfastigheter.

Även om det relativt sett handlar om ganska små summor för förvaltningarna innebär det ändå några extra miljoner kronor sten på börda eftersom det redan sparas överallt.

Lars Nymberg är fastighetschef på Kärnfastigheter:
– Det är ju alltid svårt i dessa tider med indragningar och annat där vi har en hårt åtskruvad ekonomi som gör att vi måste se till att spara så mycket vi kan.

Anna Hanspers, Håkan Svensson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista