Skolan ska stå för miniräknare

Gymnasieskolor i Lunds kommun bryter mot skollagen när de tvingar sina elever att köpa miniräknare för drygt 800 kronor. Det konstaterar skolverket och nu uppmanar de Lunds kommun att se efter sina regler.

Skolverket fastslår att eleverna i vanliga gymnasieskolor inte kan tvingas köpa dyra kvalificerade hjälpmedel, som de bedömer att en miniräknare med avancerad grafräknare är. De ska själva låna ut dessa hjälpmedel om de krävs i utbildningen och kan erbjuda eleverna att köpa miniräknaren frivilligt. Utbildningsnämndens ordförande Gunnar Stensson säger nu att nämnden kommer ta upp ärendet.

– Det handlar troligen om att man har förbisett lagen och att miniräknarna antagligen var billigare när man grundlade regeln i Lunds kommun. Det är klart att vi måste följa lagen, säger vänsterpartisten Gunnar Stensson till P4 Radio Malmöhus.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".