Miljoner kronor i parkeringsmoms

I flera år har skåningarna betalat moms på parkeringsavgifter helt i onödan. Nu kräver flera skånska kommuner tillbaka momspengarna av staten.

Strax före jul slog regeringsrätten fast att man inte ska betala moms när man parkerar på kommunala gator. Men striden om momspengarna har varit lång. Enligt ett beslut i EG-domstolen 1990 är det förbjudet att ta ut vinst på parkeringar på gatumark. Men den svenska skattemyndigheten har inte velat godkänna samma momsfrihet för Sverige.

Efter Regeringsrättens beslut kan nu kommunerna kräva tillbaka pengar som betalats i moms. Stockholm är först ute och kräver 300 miljoner kronor. Exakt hur mycket pengar man kommer att få tillbaka är ännu inte klart. Men i Malmös fall till exempel rör det sig om ungefär 10 miljoner kronor per år sedan 1997. I så fall skulle det bli cirka 60 miljoner kronor. Men vad som ska göras förde här pengarna är inte säkert.

- Vi kommer att ta ett beslut i kommunen vad som ska göras med pengarna. Än så länge avvaktar vi vad som händer i Stockholm, säger Jan-ÅkeTroedsson, administrativ chef på gatukontoret i Malmö.

Blir det billigare parkering när momsen slopas?
– Det har vi inte heller tagit ställning till.

Även Lund, Landskrona, Kristianstad, Helsingborg, Ystad, och Hässleholm vill ha tillbaka momspengar av staten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".