Senfärdigt beslut ledde till högre elpris

Helsingborgs stad drabbas av stora kostnadsökningar när kommunen och Öresundskraft slöt ett nytt elavtal i slutet av förra året. Kommunen betalar nu mer än dubbelt så mycket som tidigare. Men kostnadsökningen kunde ha varit mycket mindre om staden tagit ett tidigare erbjudande om ett betydligt lägre pris.

Från årsskiftet betalar Helsingborg stad 41,8 öre för elen. Det är mer än dubbelt så mycket som tidigare. Men mycket tyder på att kommunen kunde ha kommit undan med ett lägre pris. Kommunen fick ett erbjudande av sitt eget bolag Öresundskraft om ett elpris på 25 öre per kilowattimme - en höjning med 8 öre från det tidigare förmånliga priset på nästan 17 öre.

Hans Berlin på Helsingborgs stads upphandlingsavdelning:
– När vi fick 25 öre som ett prisförslag, så låg det tio öre över det vi räknat med. Och vi ville komma ner i max 20 öre.

Kommunens förhandlare funderade över sommaren och när diskussionerna med Öresundskraft fortsatte hade priset gått upp till 31 öre kilowattimmen. Men förhandlingarna fortsatte trots att Öresundskraft rådde staden att ta priset eftersom de ansåg var ett mycket bra pris.
Magnus Grill är vd för Öresundskraft:
– Då rekommenderade vi alla våra kunder att binda elpriset eftersom vi bedömde att det kunde väsentligt högre pris under hösten.

Helsingborgs stads förhandlare valde alltså att inte lyssna på rådet att binda priset vid 25 öre utan avvaktade över sommaren. Framåt hösten började det bli bråttom att teckna ett nytt avtal men då hade elpriset gått upp ännu mer.

När staden till sist skrev på blev priset 41,8 öre per kilowattimme. Och med facit i hand är Hans Berlin inte nöjd:
– Nej, det kan jag definitivt inte vara utan jag är väldigt missnöjd med det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista