VA-verket vill bränna avloppsslam på Spillepengen

Malmös VA-verk vill bränna avloppsslam i SYSAVs förbränningsanläggning i Spillepeng. På senare år har det nämligen blivit allt svårare att bli av med slammet.

Fram till för fem år sedan lades avloppsslammet ut på åkrarna i Skåne. Men slammet innehåller giftiga ämnen som bromerade flamskyddsmedel och tungmetaller. Därför sa livsmedelsindustrin 1998 i praktiken nej till jordbruksprodukter som odlats på mark där det spridits slam.

Det har gjort att avloppsslammet blivit ett växande problem i många kommuner. Som vi tidigare har berättat har Landskrona valt att lägga sitt avloppsslam på deponi på Gipsön, en lösning som många kommuninvånare är missnöjda med. Planerna att i stället sprida det på en golfbana har även det mött starkt motstånd bland grannarna.

Helsinborg och flera andra kommuner i nordvästra Skåne har valt att omvandla slammet till kompostjord. Den jorden läggs som täckmaterial på soptippar. Men behovet av täckmaterial räcker på sikt inte för att ta hand om allt slam.

Och inte heller att bränna slammet, som man nu VA-verket i Malmö vill göra, är en långsiktig lösning, enligt vice VA-direktör Bengt Andersson. Inom två år hoppas VA-verket och Sysav vara i gång med slamförbränningen.
Reporter Olof Sandström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".