Förberedande polisutbildning för invandrare


En speciell utbildning för invandrare som vill söka in till Polishögskolan, det är skånepolisens recept för att få större mångfald i kåren. Målet är att poliskårens sammansättning ska överensstämma med samhällets i övrigt, men så är det långt ifrån idag.

I Skåne finns bara ett tjugotal poliser med utomnordisk bakgrund och de senaste åren har man försökt både med riktade kampanjer och öppet hus i Rosengård för att få fler att söka. Nu provar man ett nytt grepp genom att i samarbete med bland annat länsarbetsnämnden starta en kurs för arbetssökande med invandrarbakgrund som är intresserade av att bli poliser.

Förutom svenska kommer kursen att innehålla bland annat samhällskunskap, fysisk träning, etik och moral och undervisning om polisrollen. Men det är inte någon gräddfil till de begränsade platserna på Polishögskolan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".