Styrgrupp ställer sig bakom omstritt förslag för framtida sjukvård

Som väntat beslutade den politiska styrgruppen i Region Skåne på tisdagskvällen att ställa sig bakom det omstridda förslaget för hur den skånska sjukvården ska se ut i framtiden, trots högljudda protester från flera olika håll i länet.

Bara sjukhusen i Helsingborg, Lund, Malmö och Kristianstad blir fullvärdiga akutsjukhus. De övriga får så kallade när-akuter med begränsade resurser och öppettider.

Men den förändringen är en nödvändighet för att alla medborgare ska ha tillgång till samma kvalitet av hälso- och sjukvård oavsett var man bor.

– Det vi gör nu är egentligen en förutsättning för det. Den specialiserade akutsjukvården tidigare var inte av likvärdig kvalitet på alla ställen, säger Uno Aldegren (s), ordförande i regionstyrelsen.

Mindre sjukhus nischas
De mindre lasaretten kommer också nischas och tilldelas var och en någon specialitet där vården kan bedrivas med hög kvalitet till lägre kostnad, så är det i alla fall tänkt.

Massiva protester
Hela förslaget har mött massiva protester från bland annat Trelleborg och Ängelholm som till exempel förlorar en del kirurgi. Men också för att patienter i många fall måste åka till andra lasarett än det närmaste för behandling. Men Uno Aldegren hävdar att restiderna inte kommer att bli mycket längre med förslaget.

– Vi har tittat på det genom att göra olika körningar och då konstaterar vi att det är små förändringar. Det är någon ökning men det är ganska marginellt och det är inte av den omfattningen så att det har någon inverkan på beslutet, säger Uno Aldegren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista