Lunds Energi fortsätter borra efter varmvatten

Lunds Energi vill nu prova att borra ytterligare ett hål för att söka efter hetvatten i bergrunden. Ett tidigare försök att borra efter hetvatten på 3 500 meters djup vid Gastelyckan misslyckades, men nu vill Lunds Energi öppna en ny borrplats ungefär en kilometer öster om det gamla borrhålet i utkanten av stora Råby.
Tanken är att man skall börja borra i maj.

Hittills har geotermiprojektet inneburit gigantiska kostnader för det kommunala energibolaget. Prognosen vid årsskiftet var drygt 130 miljoner kronor, varav 36 miljoner kronor var bidrag från Statens Energimyndighet.

För att inte hela projektet ska skrivas av som ren förlust har Lunds Energis styrelse beslutat satsa ytterligare 100 miljoner kronor, den här gången med beprövad teknik. Nu handlar det inte längre om kokhett vatten från urbergssprickor utan om att utvinna värme från grundare djup med vattentemperaturer kring 30-40 grader.

De lönsamhetsberäkningar som gjorts av Lunds Energi tyder på att projektet trots allt ska kunna föras i hamn och att den ekonomiskt djärva satsningen för första borrhålet ska täckas av ett överskott från en konventionell anläggning. Men istället för en avskrivningstid på tre år, vilket man trodde från början, handlar det nu om femton år innan allt är betalt.

Nils-Ove Rasmusson, tillförordnad vice VD för Lunds Energi

Olof Sandström intervjuade

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".