Motstånd mot vindkraft söder om Falsterbo

Nu har alla kommuner i Skåne fått chansen att svara på det förslag som finns om vilka platser som ska bli speciellt avsatta för att bygga vindkraft på. Det största av de 11 föreslagna områdena i eller i närheten av Skåne, ligger i havet utanför Vellinge och Trelleborg, men där finns det ett kompakt motstånd.

– Området ligger söder om Trelleborgs och Vellinges kommuner. Här passerar oljetankers utan dubbla skrov, säger Nils-Ola Roth, moderat ordförande i miljö- och byggnadsnämnden i Vellinge.

I Trelleborg hade man samma argument, men miljöpartisten Bo Thunell i miljönämnden där reserverade sig mot beslutet och menar att argumenten är konstiga, och gör jämförelsen med ett annat byggprojekt till havs.

– Man hade samma problem när man byggde Öresundsbron. Ännu har ingen seglat emot den, säger han.

Länsstyrelsen ska nu sammanställa åsikterna som kommit in från de olika kommunerna och skicka materialet vidare till Energimyndigheten som tar det slutgiltiga beslutet om vilka områden som ska bli utsedda som riksintresseområden för vindkraft.
Läs mera på vår hemsida sr.se/malmo,  där du bland annat kan se en karta över de aktuella områdena.
Reporter Hans Dahlgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".