Protester mot nedskärningar i Kävlinge

Fackförbunden Kommunal och Lärarförbundet protesterade på torsdagskvällen mot de planerade nedskärningarna inom förskolan och omsorgen i Kävlinge.

Visslingar och slagord mötte Kävlinges kommunpolitiker när de kom till kommunfullmäktiges möte. Det var Kommunal och Lärarförbundet som hade samlat nästan tvåhundra medlemmar till en demonstration mot de planerade nedskärningarna i kommunen.

- Inom äldreomsorgen kan de inte sätta in vikarier när folk är borta. Inom förskolan blir det fler och fler barn i grupperna. Personalen har redan idag en hög sjukfrånvaro och den blir ännu högre. Besluten som politikerna har tagit är inte förenliga med god arbetsmiljö, säger Christel Algback, ordförande för Kommunal i Kävlinge.

Vad hoppas du att manifestationen skall leda till?
- Att politikerna inser att det här inte enbart är fackliga krav utan det här är medborgarnas krav på en god service, säger Christel Algback.

Socialdemokratiskt styrda Kävlinge har landets lägsta kommunalskatt, men trots det har kommunfullmäktige röstat ner ett förslag om att höja skatten för att undvika nedskärningar. Kommunfullmäktiges ordförande Roland Palmqvist (s) vägrade komma ut och tala med demonstranterna.

- Det är ju tillgången på pengar som gäller, hur många barn det skall vara i varje grupp. Det är den hårda tiden vi lever i, överallt, säger Gunnar Larsson (s), ledamot i kommunfullmäktige i Kävlinge.

Utanför här kämpar dagispersonal för färre barn i barngrupperna, vad har du att säga till dem?
- Ja, jag har inte mer att säga än lycka till, säger Gunnar Larsson.

Linnea Mattisson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".