Kritiserat städbolag villigt diskutera första månadens taxa

Efter hård kritik mot det privata städbolaget Blueberry Enterprises vill Lomma kommun inte betala städbolaget för den städning man inte är nöjd med.

- Vi har ett avtal och när städbolaget inte lever upp till avtalet och eftersom det funnits brister i februari vill kommunen inte betala det fulla beloppet, säger kommunstyrelsens ordförande moderaten Thomas Håkansson.

Det var för att spara pengar som kommunen la ut städningen på entreprenad i februari. 3.5 miljoner kronor skulle sparas och 48 kommunalt anställda städerskor förlorade sina jobb.

Sedan städbolaget Blueberry tog över städningen på förskolor och skolor i Lomma har det klagats på att städningen på. Ulla-Britt Lund som är kvalitetsansvarig på kommunen är inte nöjd med städningen:

- Det är toaletter som inte är städade, golven är smutsiga och så är det dammigt, säger hon.

Men städbolaget känner inte igen den smutsiga bild som målas upp och tror det handlar mer om politik än städning.

- Jag vill ha bort diskussionen från dammtussar, moppar och städkvalitet, säger Henri Saffer vd i Blueberry. Det handlar om politik och känslor orsakade av ovissheten de tidigare anställda drabbades av.

Nu ska kommunen gå igenom vad det är som inte fungerar för att problemen ska kunna rättas till. Inte heller städbolaget är främmande för att diskutera saken.

- Vi får väl sätta oss ner och se vad det gäller och visa vår goda vilja och se hur vi kan kompensera för de bitar vi missade under den första månaden, säger Henri Saffer, vd för städbolaget Blueberry.

Reporter Anna Hanspers.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista