Allt fler skriver högskoleprov

Allt fler gör högskoleprovet, mer än 46 000 svenskar har anmält sig till vårens prov. Men ökningen av provskrivare märker man mest vid de stora universiteten.

Den 3 april är det dags för vårens högskoleprov. Och vid Lunds universitet ökar antalet personer som tar chansen att förbättra möjligheterna att komma in på högskolan. Det är 300 fler än i fjor som har anmält sig.

Vid högskolan i Kristianstad är bilden en annan. 796 personer gjorde högskoleprovet i Kristianstad förra våren, men den här våren är det betydligt färre i området som gör det, bara 688 har anmält sig, mer än 100 färre än i fjor.

Och bilden är liknande på andra håll. Allt fler gör högskoleprovet, men de största ökningarna är vid de stora universiteten, förutom Lund gör allt fler högskoleprov i Stockholm, Göteborg, Uppsala, samt vid högskolorna i Borås och Skövde.

De största procentuella minskningarna av provskrivare ser man, förutom vid högskolan i Kristianstad, också vid universiteten i Umeå och Karlstad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".