Studentfusket dubblerat på tre år

Det blir allt vanligare att studenter fuskar med sina tentor. Både vid Lunds Universitet och på Malmö Högskola har antalet fall dubblerats sedan 2001.

På lärosätena vill man förklara det med att man fått fler studenter, men Susanne Ragvald som är studeranderepresentant i disciplinämnden vid Lunds Universitet tror att det finns andra orsaker också.

- Det finns en skillnad hur man informerar om vad som är tillåtet och inte tillåtet, säger hon.

Studenter finns varas skyldiga till fusk kan få en varning av disciplinnämnden, eller om det är allvarligt, bli avstängd från universitetet i upp till sex månader.

Till de former av fusk som ökat hör plagiat, det vill säga att man kopierar någon annans text utan att ange källan. Både i de fallen och när det gäller samarbete studenter emellan kan det många gånger vara svårt att avgöra vad som egentligen är fusk. En studie som Håkan Hult vid Linköpings universitet gjort visar att både studenter och lärare är osäkra på vad som är tillåtet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista