Patientjournaler i nytt datasystem

Ett nytt datasystem för patientjournaler håller på att skapas i Skåne. Systemet skall nu ersätta de cirka 120 databaser som finns idag.

Problemet idag är att alla vårdinstanser har olika datasystem där de för journal och de systemen kan inte kommunicera med varandra. Därför kan inte en läkare på akuten se vad man blivit behandlad för på vårdcentralen eller vilken medicin du går på.

I det nya programmet som kallas ”Klinisk Portal” skall alla de olika databaserna samordnas. Vårdpersonal över hela Skåne ska kunna se exakt var du varit och vilken vård du fått.
– Det här är nödvändigt i en tid då patienter blivit mer rörliga, säger Helena Svedberg som är IT-strateg på Region Skåne och projektledare för Klinisk Portal.

Med det nya programmet kan läkare och sjuksköterskor snabbt se exakt vika vårdbesök man gjort, vilken medicin du tar eller om man är överkänslig mot något.

Men det finns de som är oroliga för att känslig information kan bli för tillgänglig med det nya systemet.
– Vi kommer ha stränga säkerhetskrav runt portalen. Bland annat kommer vi att använda oss av Personliga identifieringskort. På det viset kan man se vem som varit inne och tittat på patientinformationen, Säger Helena Svedberg.

Klinisk Portal kommer att börja testas på ett fåtal vårdcentraler och kliniker i Skåne under våren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".