Hoppet inte ute för Revinge

Kampen fortsätter för att behålla Revingeregementet i Lund. Nu ska en delegation från Skåne uppvakta försvarsminister Leni Björklund för att framföra sina argument.

- Vi ska förklara för henne att Revinge är viktigt inte bara för Lund utan för hela Skåne. Vi ser stora fördelar med att Revinge som ligger i en storstadsregion har möjlighet att fortsätta även efter försvarsbeslutet, säger Christine Jönsson (m), oppositionsråd i Lund.

Revingeregementet i Lund är det sista kvarvarande Skåneregementet och att få behålla det har blivit en viktig fråga för hela Skåne. Inför det kommande försvarsbeslutet där nya kraftiga neddragningar har aviserats har en samverkansgrupp bildats. Där finns representanter från Kommunförbundet i Skåne, Region Skåne och en lång rad kommuner med Lund i spetsen. Det är delar av den gruppen som nu ska besöka försvarsministern. Christine Jönsson anser att regementet har stor betydelse inte minst som stöd i kommunernas civilförsvarsarbete.

- Det kan vara till exempel vid en oljekatastrof som förra sommaren eller det elavbrottet vi hade förra hösten. Då är det viktigt att det finns material och kunskap och det kommer vi att tappa om vi inte har Revinge.

Och Christine Jönsson tror att möjligheterna att få behålla Revingeregementet är goda.

- Jag tror att de är stora. Vi har ju ett av Sveriges bästa övningsfält.

Reporter Olof Sandtsröm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista