Deklarera över Internet

Nu börjar snart årets deklarationer att skickas ut. Från den 17 mars fram till den 5 april så kommer kuvert från Skatteverket att dimpa ner i dom skånska brevlådorna.

Den stora nyheten för i år är att du kan deklarera via din mobiltelefon genom ett sms. Dessutom är det fler än någonsin som kan deklarera via Internet.

Det elektroniska sättet att deklarera växer för varje år och det finns fördelar både för de som deklarerar och Skatteverket. De som bara ska godkänna sin deklaration kan välja att göra det via telefonen, Internet, sms eller traditionellt på papper. Ska man göra ändringar så kan man använda sig av Internet eller pappersblanketterna. Men om du ska göra ändringar via Internet så behöver du en elektronisk legitimation, alltså en elektronisk idhandling. Den kan man bland annat få tag i via sin banks webbplats. Nytt för i år är dessutom att dom som sålt aktier, värdepapper och obligationer kan deklarera via Internet. Det vill säga alla som ska fylla i och lämna en K4-blankett. Förra året var det drygt 815 000 personer som deklarerade elektroniskt men Katarina Andersson tror att det kommer bli ännu fler som utnyttjar tjänsterna i år.

Katarina Andersson, skatteinformatör på Skatteverket i Kristianstad.

Reporter var Emma André.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".