Träning på arbetstid gör hemtjänsten friskare

Att kunna ägna sig åt fysisk träning på arbetstid har gjort personalen inom hemtjänsten i Limhamn-Bunkeflo i Malmö både mer vältränad och mer positiv till jobbet. Det visar den första utvärderingen av projektet som drogs igång för ett och ett halvt år sedan.

Sedan hösten 2002 kan vårdbiträdena och undersköterskorna inom hemtjänsten i Limhamn-Bunkeflo gå ifrån och träna i tre timmar på betald arbetstid.

Och det har gjort personalen piggare, en del har gått ned i vikt eller slutat röka, och så slipper de anställda ha dåligt samvete för att de inte hinner träna.

Dessutom kan alltså fler tänka sig att stanna kvar inom hemtjänsten, vilket var ett av syftena med projektet Plus alla.

Och nu har också projektets andra del kommit igång - kvalitetstiden, möjligheten för personalen att själva bestämma över en del av den annars allt mer styrda arbetstiden, säger Vesa Leppänen. Att kunna ägna sig åt fysisk träning på arbetstid har gjort personalen inom hemtjänsten i Limhamn-Bunkeflo i Malmö både mer vältränad och mer positiv till jobbet.

Det visar den första utvärderingen av projektet som drogs igång för ett och ett halvt år sedan.Vesa Leppänen är forskarassistent vid Arbetslivscentrum i Malmö som gjort utvärderingen. Att kunna ägna sig åt fysisk träning på arbetstid har gjort personalen inom hemtjänsten i Limhamn-Bunkeflo i Malmö både mer vältränad och mer positiv till jobbet.

Vesa Leppänen är forskarassistent vid Arbetslivscentrum i Malmö som gjort utvärderingen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".