Nybildat nätverk arbetar för att skapa lugn i Ödåkra

Det nybildade nätverk som ska arbeta för att råda bot på det spända läge som rått i Ödåkra den senaste tiden presenterade sig vid ett informationsmöte för föräldrar och allmänhet under tisdagskvällen.

Nätverket fanns på plats för att svara på frågor och berätta hur man ser på problemen och vad man ska göra åt dem. Det handlar bland annat om etniska motsättningar.

– Det är ju ett samhällsproblem. Det sker mycket kring ungdomarna idag, både hemma, på friden och i skolan. Det är det vi måste bryta så att det blir en stabil uppväxttid för dem så att de lär sig livets koder, säger Maria Rüter, rektor på Norrlyckeskolan i Ödåkra utanför Helsingborg.

Gängslagsmål och hets mot folkgrupp
Det har varit stökigt en tid i Ödåkra. Det är, enligt Norrlyckeskolans rektor, omkring 40 ungdomar som missköter sig. Det handlar om gängslagsmål och hot, skadegörelse och hets mot folkgrupp. I veckan inleds en rättegång mot två ynglingar som misstänks för att ha våldtagit en 15-årig flicka.

Samarbetet ska skapa lugn
Men nu har alltså skola, fritidsverksamhet, socialtjänst och polis bildat ett nätverk för att råda bot på situationen och inför en fullsatt aula i Norrlyckeskolan redogjorde man vad man gjort hittills och hur man ska gå vidare i arbetet att skapa lugn. Även om det kan ta lite tid så tror Maria Rüter på det nya samarbetet.

– Vi tror på den här sammanställningen av gruppen och att vi kan ha en kanal mellan oss som är snabb, säger Maria Rüter.

Borde inte det vara självklart att det finns?
– Jo, men det är inte över allt det är så, utan det måste ibland hända något för att man skall öppna upp kanalerna igen, säger Maria Rüter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".