Endast en miljöåklagare ansvarar för Skåne och Blekinge

Antalet outredda miljöärenden i Skåne och Blekinge fortsätter att växa. Sedan en tid tillbaka finns bara en miljöåklagare som utreder samtliga miljöbrottsärenden i 38 sydsvenska kommuner.

Rekryteringen av ytterligare en miljöåklagare har efter lång väntan kommit igång, men ännu så länge hanterar Ingvar Wennersten alla miljöbrott på egen hand.

Miljöåklagare Ingvar Wennersten har svårt att hålla undan ironin när han beskriver sin arbetssituation. Sedan en tid tillbaka är han ensam miljöåklagare på myndigheten i Malmö. Hans förra kollega har fått nya uppdrag hos Riksåklagaren i Stockholm och någon ny ersättare har inte ordnats. Wennersten ska nu ensam hantera samtliga anmälda miljöbrott från 38 kommuner och två länsstyrelser i Skåne och Blekinge.

När länsstyrelsen i Skåne tidigare i år uppmärksammade längre och längre handläggningstider på de miljöbrott man anmälde skrev man till Riksåklagaren i Stockholm och påpekade situationen. Först då började en aktiv rekrytering till den vakanta miljöåklagartjänsten.

Och enligt Ingvar Wennersten följer hanteringen av miljöåklagartjänsten ett mönster. Miljöbrott och hanteringen av dom har ständigt fått stryka på foten sen storsatsningen för drygt fyra år sen.

Ingvar Wennersten, miljöåklagare i Skåne och Blekinge.Roger Bengtsson reporter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".