Skånska Volvohandlare hade överenskommelse om priser och rabatter

Konkurrensverket stämmer sju skånska bilhandlare och en i Blekinge efter misstankar om att de har brutit mot konkurrenslagen. De åtta företagen riskerar att tillsammans få betala 157 miljoner kronor i konkurrensskadeavgift.

Det var i slutet av år 2002 som misstankar om kartellbildning uppstod. Det var efter att försäljningschefen Greger Kempe på Kristianstad automobil i ett e-postbrev bland annat skrev:

”Hej Kamrater! Hur gör vi med det nya erbjudandet från Volvo. Ska vi lägga på 3 000 kronor på deras priser som vanligt?”

Kempe har tidigare sagt till Sveriges Radio att det är ett olyckligt missförstånd och att det bara handlade om en gemensam annonskampanj. Men konkurrensverket ser det annorlunda och menar att man nu har bevis för att stämma de åtta bilhandlarna på sammanlagt 157 miljoner kronor. Bilhandlarna förnekar att de brutit mot konkurrenslagstiftningen. Men Bilia i Malmö har antytt att det funnits en viss samverkan i Skåne men att det inte handlat om något olagligt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".