Kvinnliga brandmän klarar kraven

Malmös projekt med kvinnliga brandmän har blivit en succé. Redan nu klarar fyra av de sex uttagna kvinnorna alla formella krav för anställning, och det ett år tidigare än beräknat.

I ett års tid har Anna-Karin Malmgren och fem andra kvinnor deltagit i Malmö brandkårs projekt för kvinnliga brandmän. Projektet drogs igång eftersom alla Malmös 150 brandmän i dagsläget är män. Och den skeva könsfördelningen fick brandchef Ken Henningson att agera.

De kvinnor som sökt till brandman men inte riktigt klarat de fysiska kraven har erbjudits möjligheten att delta i projekt kvinnliga brandmän. Meningen var att projektet skulle ta två år och leda fram till anställning. Men när halva tiden gått klarar redan fyra av de sex kvinnorna alla krav som ställs på en brandman. Och nu vill de helst ut och jobba.

I hela landet finns omkring 5000 brandmän. Bara ett tiotal av de heltidsanställda brandmännen är kvinnor. Dessutom finns ett hundratal kvinnliga deltidsbrandmän. På den nya brandmannautbildningen som drog i gång i höstas på bland annat Centrum för risk- och säkerhetsutbildning i Revinge var 26 av de 180 antagna kvinnor. Det är en avsevärd förbättring jämfört med hur det sett ut tidigare.

Sa brandmannen Anna-Karin Malmgren. Reporter Olof Sandström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".