Skåne

Oklart hur tågtrafiken ska klara åskan

Under tisdagen väntas åskväder och det kan påverka tågtrafiken. Skånetrafiken har förberett sig genom att jobba för att systemet med ersättningsbussar ska fungera bättre än det gjorde i söndags. Men det är svårt att veta hur åskvädret kommer påverka, eftersom man inte vet var blixten kommer att slå ner.

Både på måndagen och söndagen har det varit stora problem med förseningar i tågtrafiken. I söndags slog blixten ner i en kontaktledning i Hässleholm, och även värmen har orsakat problem, senast på måndagen när det blev ett spårfel i Stehag utanför Eslöv.

Att det har blivit problem med både värme och åska i just Hässleholm tror Ferid Vänerklint på Trafikverket är en tillfällighet. Men eftersom Hässleholm är en knutpunkt för tågtrafiken, får problemen där stora konsekvenser. Men det är svårt att förhindra att problem uppstår.

– Vi har personal i beredskap och kommer att åka ut på plats så fort det blir störningar och kommer försöka åtgärda dem fortast möjligt, säger Ferid Vänerklint på Trafikverket.