Verkstadsutbildning läggs ner trots brist på arbetskraft

Verkstadsindustrierna på Österlen lider av brist på arbetskraft. Samtidigt lägger det lokala gymnasiet ner det verkstadstekniska programmet.

– Periodvis är att det är svårt att få in folk, framför allt när det går bra och man har mycket jobb. Det gör att man inte kan växa och producera så mycket som man skulle kunna och de jobben försvinner ju då någon annanstans, säger Jörgen Svensson, VD för verkstadsföretaget Tankmobil i Ystad som är kritisk till nedläggningen.

Men om ingen vill bli svetsare eller jobba inom verkstadsindustrin, vad skall man göra åt det?
– Nej, då får vi antingen fråga oss om vi skall ha någon produktion eller om den skall försvinna utomlands.

Men det finns arbetslösa svetsare i Skåne, i februari var de 567 varav 419 har utbildning och erfarenhet. Men de flesta arbetslösa bor i storstäderna Malmö och Helsingborg.

På Tankmobil i Ystad har man haft anställda från Malmö, men pendlingsavståndet har i längden blivit för mycket.

På Sydskånska gymnasiet har man alltså lagt ner Verkstadsprogramment trots att branschen behöver folk.

– Elevunderlaget har sviktat. I det här fallet hade vi förra året fyra stycken sökanden, där tre hade detta som förstahandsval och en som andrahandsval, säger Annika Becker, chef för Sydskånska gymnasiet.

Det här är ju en bransch där det finns jobb, är det då inte viktigt att det utbildas personal?
– Jo, men de här programmen som vi har nu i gymnasieskolan kanske inte är riktigt tidsenliga. Jag har stora förhoppningar om den nya gymnasiereformen, att det blir lättare för branschelever och skola att mötas i gemensamma intressen, säger Annika Becker.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".