MALMÖ

Personalen protesterar mot platsbristen

Platsbristen på häktet i Malmö blir allt värre och nu protesterar personalen mot den orimliga situationen. Under första halvåret i år skickade man över 160 intagna till häkten i andra delar av landet.

Enligt Helene Jeppsson, klubbordförande för fackförbundet ST på häktet i Malmö, har personalen knappt tid att samtala med de häktade längre

– Bägaren håller på att rinna över här. Personalen hinner inte med sitt avdelningsarbete. Man håller på att packa och skicka folk och när man är klar med det kör man ut en matvagn, det rullar på dag efter dag, säger hon

Personalen vänder sig framför allt mot de ständiga transporterna av intagna. Enligt deras egna beräkningar skickar man runt 1000 personer varje år från häktet i Malmö och dess filialer i Kirseberg och Ystad till häkten i Skåne och övriga landet.

Häktet i Norrköping tar emot flest häktade, men det händer att man transporterar intagna ända till Visby och Karlstad. Vårdaren Stefan Lennros tycker att det är värst för dem som sitter häktade med restriktioner, det vill säga som inte får ha kontakt med världen utanför häktet.

– När restriktionerna släpper skickar vi iväg dem. Många som har väntat på besök av sina anhöriga i flera månader blir väldigt upprörda när vi skickar iväg dem, säger han.

De intagna som blir kvar i Malmö sitter oftast med restriktioner och blir isolerade under större delen av dygnet eftersom personalen inte hinner samtala med dem längre enligt Helene Jeppsson.

– De har inte så mycket mänsklig kontakt. Vi har dagliga kontakter med dem när vi går med matvagn, tar dem till dusch och ut på promenad men mellan det ser jag dem inte, säger hon.

Nästa år ska det nya häktet i Helsingborg vara klart med 120 platser, men samtidigt hotas flera tillfälliga häkten i Skåne av nedläggning. Stefan Lennros menar att man behöver fler platser i Malmö för att lösa problemen och är upprörd över att den planerade utbyggnaden med 35 platser har lagts på is.

– Huvudkontoret tyckte att det blev för dyrt. Med fler platser hade vi inte behövt skicka iväg lika många och då hade fått bättre kvalitet på vården på häktet säger han.

Petter Allvin
petter.allvin@sr.se