Lundaforskare får 1,8 miljoner från USA:s försvar

Lunds universitet har fått drygt 1,8 miljoner kronor av USA: s försvarsdepartement, som stöd till forskningen kring stamcellstransplantation vid Parkinsons sjukdom.Men forskaren Sergey Anisimov ser inga etiska problem med att forskningen stöds av det amerikanska försvaret.

240 000 dollar betyder mycket för Sergey Anisimov och hans forskarkolleger på avdelningen för neurobiologi vid Lund universitet. Här försöker man hjälpa personer som drabbats av Parkinsons sjukdom.

Sjukdomen innebär att nervceller i hjärnan förstörs. Och forskarlaget i Lund försöker hitta metoder att odla fram just den sortens nervceller som Parkinsonpatienter saknar med hjälp av stamceller från mänskliga embryon.

Att det amerikanska försvaret intresserar sig för forskningen beror på att kunskaperna eventuellt kan användas i militära sammanhang, när människor utsatts för nervgifter. Och i USA är forskningsmöjligheterna begränsade.

Den amerikanska kongressen har etiska invändningar mot forskning på mänskliga embryon. Men enligt Sergey Anisimov visar den här satsningen att de egentligen stödjer forskningen. Och att pengarna kommer från det amerikanska försvaret kommer inte att påverka möjligheterna att publicera resultaten, även om vissa villkor måste uppfyllas.

Sa forskaren Sergey Anisimov. Reporter Olof Sandström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista